11 Mayıs 2009 Pazartesi

Yeni Kitap: Büyük Olma Muhteşem Ol


Yeni kitabımda küresel krizi, inovasyonla birlikte inceliyorum.

Küresel kriz sarsıntısının bütün şiddetiyle yaşandığı bugünlerde inovasyonun yok olmaktan önceki son çıkış yolu olduğunu söyleyen Şafak Altun, Darwin’in Evrim Teorisi’nin şirketler için de geçerli olduğuna dikkat çekiyor. Aslında tüm dünyada yaşanan ekonomik krizi, kapitalizmin yarattığı basit bir ekonomik kriz şeklinde algılanması gerektiğini düşünüyor.

Dünya ekonomisinde yaşananları, evrilen iş modelleriyle beraber ortaya çıkan inovasyon ekonomisinin yarattığı ‘dönüşüm sancıları’ olarak değerlendiren Altun, dünyada yeni bir ekonomik düzenine geçildiğine işaret ediyor. Ona göre, bu yeni ekonomik düzende, internetin tetiklediği değişim ve dönüşüm bulunuyor. Günümüz insanları, başarı için gerekli olan bilgiyi en ucuz ve hızlı şekilde üretiyor, yayıyor, kopyalıyor ve değiştiriyor. Rekabette kazananlar, en hızlı şekilde öğrenenlerden çıkıyor. Krizle beraber, iş dünyasında kalıpların değiştiğini söyleyen Altun, başarılı olmak isteyen şirketlerin uzun vadeli düşünmelerini ve toplumdan bağımsız hareket etmemeleri gerektiğini düşünüyor.

Başarının bir formülünün olmadığına dikkat çeken Altun, şirketlerin farklı yöntemler izleyerek başarıya ulaşabileceklerini söylüyor. Kitabında, Türkiye’de inovasyon ekonomisini en iyi uygulayan Fiba Holding, Boyner Holding, Twigy, TAV, Mithat Giyim, Koton, İnci Holding, Mudo gibi 100’e yakın büyüklü küçüklü şirketin iş modellerini de masaya yatırdı. Altun, günümüzde önemli olanın büyük olmanın değil, inovatif iş modelleri geliştirerek ‘muhteşem olmanın’ şirketler için daha tercih edilen bir yöntem olması gerektiğine dikkat çekiyor.

Hiç yorum yok: