Şafak Altun

Gazeteci-yazar Şafak Altun'un şimdiye kadar yayınlanmış kitap ve makaleleri hakkında kısa bilgiler bulabilir, kendisiyle irtibata geçebilirsiniz. safakaltun3@gmail.com

18 Mart 2011 Cuma

28 Şubat'ta ODTÜ'de Gençlerle Birlikteydik. İnovasyonu, doğa ve taklidi konuştuk

Gönderen gazeteci-yazar safakaltun zaman: 08:12 Hiç yorum yok:
Daha Yeni Kayıtlar Önceki Kayıtlar Ana Sayfa
Kaydol: Kayıtlar (Atom)

Hakkımda

Fotoğrafım
gazeteci-yazar safakaltun
1967'de Niksar'da doğan Altun, 1989'da İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirdi. Mezuniyetinin ardından, özel sektörün değişik alanlarında çalıştı. Medya dünyasına Radyo Mega ve Açık Radyo’da yaptığı programlarla girdi. Gazeteciliğe ise 1994 yılında Nokta Dergisi’nde başladı. Radikal, Kent TV, Süper Kanal, TV8, Dünya ve Platin’de muhabir ve editör olarak çalıştı. Doğuş Dergi Grubu'nda Proje Müdürü olarak görev alan Altun şu sıralar CNN Türk haber editörü olarak çalışmaktadır. Altun, düzenli olarak ekonomi ve kurum tarihi ile inovasyon üzerine yazılar ve kitaplar yazmaktadır. Bahçeşehir Üniversitesi'nde MBA öğrencilerine "Girişimcilik ve İnovasyon" üzerine ders vermektedir.
Profilimin tamamını görüntüle

Yaptığım Sunumlar

- Üsküdar Amerikan Koleji - İnovasyon Günleri (Mayıs 2013)

- TİM İnovasyon Haftası (Eylül 2012)

- Başarısızlık Zirvesi (Özyeğin Üniversitesi / e-tohum Eylül 2012)

- 2011 Yönetim Zirvesi (24 Kasım 2011)

- KALDER Bursa "Yenileşim ve Gelecek" Sempozyumu (15 Nisan 2011)

- ODTÜ Ar-Ge Günleri (28 Şubat 2011)

- Sürdürülebilir Rekabet ve İnovasyon (Beyazıt Zirvesi- İÜ SBF İşletme Kulübü-2010)

- Cumhuriyet Dönemi Ekonomi Politikaları (Yeditepe Ü. I. İktisat Kongresi 2010)

- İlk Hedef Akdeniz'di İkinci Hedef İktisat (Tarık Zafer Tunaya'yı Anma-İÜSBF Mezunlar Derneği-2009)


- Türkiye'den Yenilikçi Fikir Örnekleri (Mersin III. Bölgesel İnovasyon Forumu-2008)

Yazdığım Kitaplar

Yolsuzluğun 100 Yıllık Tarihi (Agora),
Türk Popüler Tarihinde İlkler (Alfa),
İnovasyonla Başarıyı Yakalayan Türkler (MediaCat),
Türk İş Adamının Bilmesi Gereken 101 Ekonomi Hikayesi (Hayat),
Türkiye'de Yabancı Sermaye'nin Tarihsel Gelişimi (Yased),
İyi Fikir Her Zaman Kazandırır (Hayat),
Atatürk,İnönü, Bayar'ın İktisat Kavgası (Hayalet)
Made In Zeki Triko (Kapital)
Büyük Olma Muhteşem Ol (Elma)
Popüler Ekonomi Masalları (Elma),
Öncü Girişimciler (Elma)
Doğanın İnovasyonu (Elma)
Başarısızlığa Övgü (Alfa)
Ferrari'yi Çalan Fil (Hayy Kitap-2017)
Uyumsuzlar (Destek Yayınları-2019)


Editörlüğünü Yaptığım Çalışmalar


Bir Dönemin Hikayeleri (Şevket Sürek),


Türkiye'ye Enerji Verenler -GAMA Holding'in 50. Yılı Armağanı (KesişimYayınları),


Bankacılık ve Ödeme Sistemlerinde İnovasyon (Ödeme Sistemleri Dergisi),







Başarısızlığa Övgü

Başarısızlığa Övgü
Neden başarılı olmak zorundayız? Dünün lider markaları neden başarısız oldu? Kodak, Nokia, Motorola, GM ve Ford nerede hata yaptı? Apple'ın efsanevi CEO'su Steve Jobs hangi hataları yaptı, hangi başarısız ürünleri çıkardı? IBM, Microsoft ve Xerox gözlerinin önündeki fırsatları neden göremedi? Buluşlarıyla modern çağın kapısını açan Thomas Edison, 1000 başarısız deney yapmasaydı yine de ampulü bulabilir miydi? "Başarı ve başarısızlık" izafidir. Kapitalist sistemin temelleri başarmak ve kazanmak üzerine kuruludur. "Başarılı olma hırsı" kutsanmıştır ve kimileri için de bir hayat tarzına dönüşmüştür. Kazanmanın kişiye bahşedilmiş bir "Tanrı vergisi" olarak kabul edildiği günümüz ekonomik düzeninde, başarılı olmak adına ödenen bedeller insanlara olmadık işler yaptırır. Zaten asıl yıkım da zirvedeyken yaşanır, çünkü başarı, şirketleri ve insanları körleştirebilir. Şirketler zirvedeyken gevşemeye veya gururlanmaya başladıkları andan itibaren zirvenin neden olduğu "yükseklik sarhoşluğumun esiri olurlar. Başarısızlık bir felaket gibi görülebilir, ancak girişimciler hata yapa yapa doğruya giden yolda ilerler, başarısız ola ola da başarılı olmayı öğrenirler. İnovasyon yapma sürecinde başarısızlık, başarıya giden yolda altın madeni gibidir.

Yolsuzluğun 100 Yıllık Tarihi

Yolsuzluğun 100 Yıllık Tarihi
'İşini bilenler'in ülkesi Türkiye, daha Osmanlı'dan beri bir rüşvet batağındadır. Cumhuriyet tarihi boyunca kesintisiz işleyen yolsuzluklar, küreselleşmenin 'asli' kazığı olan özelleştirmeyle iyice taçlanmıştır. İşte, yılların gazetecisi Şafak Altun, yoğun emek ürünü olan bu kitapla, Türkiye'yi uçan kuşa borçlu hale getiren 'devletin en tepesindeki yolsuzluklar'ı bir bir ortaya döküyor ve bedeli her zaman halka ödetilen bir 'örgütlü soygun'u en çıplak haliyle gözler önüne seriyor.

Türk Popüler Tarihinde İlkler

Türk Popüler Tarihinde İlkler
Televizyonun siyah beyaz ve tek kanallı olduğu dönemleri yaşayıp, şimdilerin çok kanallı, plazma televizyonlarına şaşıran var mıdır aramızda? Tanıştığımız bir çok nesne ve kavram hayatımızda çabucak bir alışkanlık halini alıyor. Şafak Altun ve K. Cenk Sarıoğlu, hazırladıkları "Türkiye'nin Popüler Tarihinde İlkler" kitabıyla, şaşırtıcı bilgiler veriyor. Kitap, hayatımızda hep var olduğunu sandığımız nesne ve kavramlarla ne zaman, nasıl tanıştığımızı, gazete, dergi ve kitap sayfalarından bulup çıkartıyor. Neler yok ki kitapta. Mesela halkımızın ilk "Güzin Abla"sı Peyami Safa'ydı. Haftalık "Yeni Hayat" dergisindeki "Aramızda" isimli köşesinde, "Adem Baba" müstearıyla, ilk "dert" köşesini hazırlayan Peyami Safa kendisine gelen mektuplara cevap veriyordu.

İnovasyonla Başarıyı Yakalayan Türkler

İnovasyonla Başarıyı Yakalayan Türkler
Son yıllarda her alanda karşımıza çıkan "İnovasyon", iş dünyasının gündemine tamamiyle yerleşmiş durumda. İnovasyon hakkında uluslar arası toplantılar yapılıyor, üzerine kitaplar yazılıyor, gazete ve dergilerde çeşitli haberler çıkıyor.

Atatürk, İnönü, Bayar'ın İktisat Kavgası

Atatürk, İnönü, Bayar'ın İktisat Kavgası
‘İlk hedef: Akdeniz’in yerine getirilmesinin ardından şimdi sırada, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal’in, asıl savaş olarak gördüğü ‘İktisat’ vardı. Kuruluş yıllarında, Türkiye ekonomisi uzun süren savaşlar sonucunda son derece zayıf bir durumdaydı. Bütün bu zorluklara rağmen Mustafa Kemal ve kadrosu, iktisadi gelişmenin zorunluluğuna ve gereğine inanıyorlardı. Topyekün ve mümkün olduğu kadar kısa sürede kalkınma, temel ekonomik hedefti. Kurucular, yaşadıkları devirdeki uygulanan iktisat modelleri tercih etmeyerek, Türkiye’ye özgü bir model geliştirdiler. Fakat yeri geldi, bağımsızlık uğruna verilen ekonomi mücadelesi, milli mücadele dava arkadaşlarının yollarının ayrılmasına neden oldu. Atatürk, İnönü’yü, İnönü Bayar’ın hangi ekonomi politikalarını eleştiriyordu? Hangi olaylar, onların yollarının ayrılmasına neden oldu? İşte karşınızda Türkiye ekonomisinin kuruluş yıllarına ait, önemli olayların satırbaşları.

101 Ekonomi Hikayesi

101 Ekonomi Hikayesi
Serbest Ticaret Anlaşması ve Tanzimat Fermanı’yla kapılarını Batı’ya açan Osmanlı ekonomisi, ilk kez kapitalist bir zihniyet dünyasıyla karşı karşıya kaldı. Batı usülü açılan mağazalar, ilk anonim şirket, ilk demiryolu ve ilk telgraf hatları hep bu dönemin sonuçlarıydı. İlk iflas ve ardından kurulan Düyun-u Umumiye de. Ardından Cumhuriyet’in kalkınma hamlesi ve ekonomide yaratılan devletçilik uygulamalar. IMF ile ilk tanışma, yabancı sermayenin teşviki, her mahalleden milyoner yaratma sevdası. Planlı yıllar ve 1980’lerde ekonomin dışa açılım süreci. İşte karşınızda, Türkiye ekonomisini önemli satır başlarıyla son iki yüzyılın popüler tarihimizin derlenmiş bilinen ve bilinmeyen 101 ekonomi hikayesi.

Popüler Ekonomi Masalları

Popüler Ekonomi Masalları
Popüler Ekonomi Sözlüğü, Türkiye gibi ülkelerde pratik bir ihtiyaca yanıt verir. Günlük hayatımızı, popüler olmuş ekonomi kavram ve olaylar üzerinden anlatmaya çalışmak, eğlenceli ve ilgi çekicicidir. Çok fazla akademik anlatım ve detaylara girmeden rehber niteliğindeki bu çalışma, uzun uzadıya anlatımlara girmeden meraklılar için iyi bir yol gösterici olur. Yaklaşık 100 yıllık bir tarihi içine alan bu çalışmayla, ülkenin ekonomik ve politik olarak nereden gelip nereye gittiği somut olarak ortaya konur. 70’li yılların sonunda televizyonla çıkan “Atın Atın Eskimiş Çoraplarınızı Atın” reklamı özünde sadece basit bir reklam gibi gözükse de ifade ettiği değer, 1980 sonrası başlayan tüketim toplumu yaratmanın ön habercisi gibidir. Ya da Türkbank İhalesi döneminde yaşananları “Vücud Kimyam Bozuldu” sözünden daha iyi özetleyen bir kavram var mıdır acaba?

Türkiye'de Yabancı Sermayenin Tarihsel Gelişimi

Türkiye'de Yabancı Sermayenin Tarihsel Gelişimi
“Tanzimat’tan bu yana gerek doğrudan doğruya yatırımlarla gerekse dış borçlar aracılığıyla, Türkiye’nin toplumsal ve ekonomik yapısının şekillenmesinde önemli bir rol oynayan “yabancı sermaye” kavramı, dün olduğu gibi bugün de Türkiye’nin en önemli sıcak gündem maddelerinden biri. Hangi amaçla ve nereye geldiğine bakılmaksızın “iyi” yada “kötü” olduğuna dair yorumların yapılırken hâlâ yerli sermaye konusunda sıkıntı çeken bir ülkede, yabancı sermaye tartışmasının daha ciddiyetle ele alınması gerekir. Bu gerçeğe rağmen, Türkiye’nin tarihsel süreç itibarıyla “yabancı sermaye” konusunu araştıran ve bütün ayrıntılarını ortaya koyan doyurucu bir çalışma bugüne kadar ortaya konulamamıştır.

İyi Fikir Her Zaman Kazandırır

İyi Fikir Her Zaman Kazandırır
İletişim olanaklarının artışı, dünyayı hızla küresel bir köye çevirirken internet ve teknolojideki ilerlemeler, iş dünyasının ve ekonominin bildiğimiz işleyiş kurallarını her geçen gün değiştiriyor. Günümüzün pazarlarını ulusal olmaktan çıkarıyor, sanal ortama ve uluslararası alana taşıyor. Tüketiciler, ürünün nerede üretildiğine değil, kim ürettiğine bakıyor. “Yerli-yabancı” ayrımı yapmak anlamını yitiyor, dünya piyasalarında rekabet edebilme kavramı önem kazanıyor.

Öncü Girişimciler

Öncü Girişimciler
Gazeteci Şafak Altun, hepimizin adını bildiği fakat Türk ekonomi tarihinde adları unutulmuş öncü girişimcileri kayıt altına alan ilk gazeteci oldu. Cumhuriyet ekonomisinin bu “ilk”lerini gerçekleştirenler, başarılarını cesaretle sürdürdükleri mücadeleyle elde etti. Altun, bu dönemde ekonomik krizlere rağmen ayakta durmayı ve gelişen şartlara ayak uydurmayı başaran kişi ve kurumların mücadelesini bizimle paylaşıyor, kurumların yarattığı ilkleri gün ışığına çıkarıyor.

Büyük Olma Muhteşem Ol

Büyük Olma Muhteşem Ol
Küresel kriz sarsıntısının bütün şiddetiyle yaşandığı bugünlerde inovasyonun yok olmaktan önceki son çıkış yolu olduğunu söyleyen Altun, Darwin’in Evrim Teorisi’nin şirketler için de geçerli olduğuna dikkat çekiyor. Aslında tüm dünyada yaşanan ekonomik krizi, kapitalizmin yarattığı basit bir ekonomik kriz şeklinde algılanması gerektiğini düşünüyor.

Zeki Başeskioğlu'nun Yaşamı

Zeki Başeskioğlu'nun Yaşamı
Çalıştığı top modelleriyle ve defilelerle adından söz ettiren Zeki Triko’nun patronu Zeki Başeskioğlu, bu kez farklı bir şekilde karşımıza çıkıyor. Pazarlama yeteneği, vizyonu ve cesaretiyle bir dünya markası yaratan Başeskioğlu’nun yarım asırlık zorlu mücadelesi Gazeteci-yazar Şafak Altun tarafından kaleme alındı.

Blog Arşivi

  • Haziran (2)
  • Nisan (2)
  • Aralık (2)
  • Mayıs (1)
  • Şubat (1)
  • Aralık (3)
  • Kasım (2)
  • Temmuz (2)
  • Haziran (2)
  • Mayıs (1)
  • Kasım (2)
  • Ağustos (2)
  • Şubat (1)
  • Kasım (1)
  • Ekim (3)
  • Mart (1)
  • Kasım (2)
  • Haziran (2)
  • Nisan (1)
  • Mart (1)
  • Ekim (2)
  • Mayıs (2)
  • Şubat (1)
  • Haziran (2)
  • Mayıs (2)
  • Aralık (2)
  • Ekim (1)
  • Ocak (1)
  • Aralık (3)

Sanayi Bakanı Çağlayan'a, kitabım takdim ediliyor

Sanayi Bakanı Çağlayan'a, kitabım takdim ediliyor
Yased Başkanı Tahir Uysal, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'a Şafak Altun'un Türkiye'de yabancı Sermayenin Tarihsel Gelişimi isimli kitabı sunarken.

Helikopter Böceği

Helikopter Böceği
Fotoğraf makinemle çektiğim ilk kreatif resim

Yazdığım Kitaplar

Yolsuzluğun 100 Yıllık Tarihi (Agora-2004)Türk Popüler Tarihinde İlkler (Alfa-2006)İnovasyonla Başarıyı Yakalayan Türkler (MediaCat-2007)Türk İş Adamının Bilmesi Gereken 101 Ekonomi Hikayesi (Hayat-2007)Olay ve Kişileriyle Popüler Ekonomi Sözlüğü (Hayat-2007)Türkiye'de Yabancı Sermaye'nin Tarihsel Gelişimi (YASED-2007)İyi Fikir Her Zaman Kazandırır (Hayat-2007)A'dan Z'ye Türkiye'den İnovasyon Manzaraları (Business-2008)Cumhuriyet Ekonomisinin İlk Mucizeleri (Business-2008)Atatürk, İnönü, Bayar'ın İktisat Kavgası(Hayalet-2008) Büyük Olma Muhteşem Ol (Elma-2009)Made In Zeki Triko (Kapital -2009)
Harikalar Tic. teması. Blogger tarafından desteklenmektedir.